Twee keer per week komt een groep van acht senioren met beginnende geheugen- of andere problemen samen in gebouw De Olmen. Onder leiding van een aantal vrijwilligers en de professionele begeleiding van Annemiek Groen van Carinova genieten ze van elkaars gezelligheid, leuke activiteiten en een lunch met lekkere zelfgemaakte soep. Deze vorm van laagdrempelige dagbesteding zonder indicatie draagt bij aan het welzijn van de deelnemers en biedt mantelzorgers de kans om hun zorgtaak even over te dragen.
Dagbesteding zonder indicatie is een initiatief van Carinova en Saam Welzijn, mede ondersteund door de gemeente Dalfsen. Magriet Zandink van Saam Welzijn legt uit: “Dit initiatief komt voort uit de verandering in wet- regelgeving die al een aantal jaren gaande is. We gaan van zorgzame samenleving naar participatiemaatschappij, waarbij burgers veel meer zelf doen en voor elkaar zorgen. Er wordt meer gekeken naar wat je preventief kunt inzetten. En op dat gebied begeeft welzijn zich.”
Sinds de sluiting van de dagbesteding in het verzorgingshuis in 2019 miste Nieuwleusen een lokale voorziening, vertelt Magriet: “Al snel kregen we signalen van de huisartsen, die senioren nu noodgedwongen moesten doorverwijzen naar dagbesteding buiten de kern. Dat was voor Carinova en Saam Welzijn reden om eens om tafel te gaan met de gemeente Dalfsen. Dat heeft geresulteerd in een pilot. De gemeente heeft de noodzaak volledig onderschreven en bijgedragen met subsidie. Carinova heeft in de persoon van Annemiek gezorgd voor een professionele begeleider en Saam Welzijn heeft de ruimte beschikbaar gesteld in De Olmen. Dat is een heel mooie samenwerking, vind ik.”
Samen soep maken
De dagbesteding in De Olmen ging van start met één dag in de week, in eerste instantie nog zonder warme maaltijd. Magriet: “Deelnemers betalen een eigen bijdrage, dus we wilden financieel niet al te hoge drempels opwerpen. Annemiek kwam toen met het idee om samen soep te maken. Mensen nemen een broodje mee en zo hebben we toch een gezellige maaltijd rond lunchtijd.”
Volop keus uit activiteiten
Annemiek vervolgt: “We beginnen om 9.45 uur met koffie. Iedereen kletst gelijk, het lijkt soms net een verjaardagsfeestje. Vervolgens kan iedereen een activiteit kiezen, zoals wandelen, handwerken, knutselen of lezen. Voor de lunch gaan we samen soepgroente snijden en gehaktballetjes draaien en dan eten we tegen twaalf uur samen soep met brood. Als het budget het toelaat komt er ook wel eens iets anders op tafel: pannenkoeken of patat met een snack erbij.”
Ook na de lunch is er volop keus uit activiteiten, vertelt Annemiek: “Er gaat iemand stofzuigen, een ander wil graag afwassen en afdrogen. Twee of drie gaan er rusten, in een aparte ruimte waar ze lekker in een luie stoel kunnen zitten. De rest gaat bijvoorbeeld breien, lezen, kletsen, een filmpje of een quiz kijken of sjoelen. Bij goed weer gaan we wel eens gymmen of ik regel de duofiets, dan gaat een vrijwilliger een rondje fietsen met een van de deelnemers.”
Magriet: “We hebben momenteel zelfs een wachtlijst voor vrijwilligers. Het is gezellig hier, dus dit is een prettige en zinvolle taak voor een vrijwilliger. We kunnen daardoor veel maatwerk bieden. Wil je knutselen, in de weer zijn, fietsen, dammen? Overal is wel een vrijwilliger voor te vinden.”
Veiligheid, structuur en eigenwaarde
De intentie is welzijn en welbevinden, vertelt Magriet: “We zijn er voor senioren die cognitief problemen ervaren. Mensen kunnen hier terecht zonder indicatie, puur vanuit welzijn. We bieden structuur en veiligheid. We zullen nooit iemand in verlegenheid brengen die even niet weet welke dag het is. En dat voelen mensen, ze zijn hier op hun gemak. Humor komt weer bovendrijven. Ik denk dat je iets doet met eigenwaarde en respect. Bijdragen aan fijn ouder worden, dat is ons doel.”
Annemiek: “We hebben eigenlijk vooral veel lol, er is een goede klik binnen de groep. We kijken altijd naar behoeftes van de deelnemers en proberen daarop in te spelen. Je kunt het niet iedereen elke keer naar de zin maken, maar ik probeer wel zo goed mogelijk rekening mee te houden met de wensen van alle deelnemers. We proberen vooral om iedereen een goed gevoel te geven, veilig en vertrouwd.”
Mantelzorgers ontzorgen
Magriet: “Daarmee ontzorgen we ook de directe omgeving van onze deelnemers. Als iemand twee dagen per week hier naartoe kan, kan een mantelzorger het de rest van de week ook beter aan. De thuissituatie wordt sterker en op die manier kunnen we het verdere proces richting gespecialiseerde zorg vertragen. Deze vorm van dagbesteding heeft in die zin ook een voorliggende taak. Je zorgt dat mensen later in zorg komen en in sommige gevallen is die zorg uiteindelijk niet eens meer nodig. Het past heel erg in de transitie naar eigen kracht en eigen netwerk: voorliggende voorzieningen inzetten om de kosten van zorg omlaag te brengen.”
Lokale samenwerking
Magriet: “We worden heel goed ondersteund door de organisaties die hierin samenwerken. Ons project in Nieuwleusen was een pilot, inmiddels zijn ook in de kernen Hoonhorst en Lemelerveld groepen van start gegaan.”