skip to Main Content

Wat is eenzaamheid?

Eenzaamheid is een gevoel. Een persoonlijke ervaring. Een gevoel wat alleen jij zelf kunt voelen en wat ook voor iedereen anders voelt.

Eenzaamheid kan je soms zomaar overvallen of ook langere periodes aanhouden. Bij eenzaamheid voel je je alleen, maar nog belangrijker, je voelt je niet gezien, er niet toe doen, een gevoel van zinloosheid, leegte, angst of verdriet. Het wil trouwens niet zeggen dat als je alleen bent je je ook automatisch eenzaam voelt.

 

Bij eenzaamheid mis je een hechte en emotionele band met anderen. Of dat het sociale netwerk minder groot is dan gewenst.

Iemand met weinig contacten hoeft niet per se eenzaam te zijn. Terwijl iemand die veel mensen om zich heen heeft, zich toch eenzaam kan voelen.

Iemand is pas eenzaam als hij het gemis aan relaties of contacten als negatief ervaart. Het is iets wat diegene alleen zelf kan voelen.

 

Eenzaamheid is vaak niet zichtbaar of herkenbaar. Je kunt het niet aan iemand zien en mensen praten er niet openlijk over.

 

Een definitie van eenzaamheid is: Eenzaamheid is een tijdelijke of aanhoudende gemoedstoestand die met een gevoel van leegte, isolement, verdriet en depressiviteit gepaard gaat. Het kan van uiterlijke omstandigheden afhangen, zoals het verlies van een dierbare vriend of echtgenoot, maar het kan ook met de eigen persoonlijkheid, met overmatige remmingen en onzekerheid te maken hebben.

Back To Top