skip to Main Content

Interview Leontien Hommels

Mijn naam is Leontien Hommels. Ik ben 47 jaar en inmiddels 11 jaar woonachtig binnen de gemeente Dalfsen. Oorspronkelijk kom ik uit Twente. Ik ben getrouwd en ik heb drie kinderen.

Ik kom uit een familie met een erfelijke ziekte. Dat heeft ervoor gezorgd dat gezondheid altijd een thema is geweest in mijn leven. Op jonge leeftijd dacht ik al veel na over de betekenis van gezondheid en ziekte en het verschil daartussen. Als kind was het voor mij vanzelfsprekend dat of je je goed voelt, niet alleen afhankelijk is van je lichamelijke toestand. Als volwassene raakte ik dat kwijt.

Studeren

Ik wilde kinderarts worden, maar werd een aantal keer uitgeloot voor de studie. Dus ben ik Biologie gaan studeren. Dat was erg leuk, maar ik wilde vooral met mensen werken. Ik besloot om naast mijn studie Biologie de opleiding Gezondheidsvoorlichting te gaan doen. Na mijn afstuderen ben ik al vrij snel gaan werken in de Publieke Gezondheidszorg. Dat is de zorg waar de gemeenten voor verantwoordelijk zijn. Dat heb ik vele jaren vanuit verschillende organisaties met veel plezier gedaan.

Positief Gezond

Vier jaar geleden ben ik voor mezelf begonnen, mijn bedrijf heet ‘Positief Gezond’. Geïnspireerd door het gedachtengoed van Positieve Gezondheid [1]. Ik dacht: alles wat je aandacht geeft groeit, dus ik kies een bedrijfsnaam die past bij datgene waar ik mee wil werken. Ik leer ontzettend veel van alle verschillende opdrachten die ik doe.

Het geeft mij energie om met mensen te werken, en te onderzoeken wat iemand goed vindt voor zichzelf, vanuit zijn eigen perspectief. Wat een patiënt bedenkt, kan iets heel anders zijn dan wat een professional vindt of adviseert. Het is waardevol om daarover met elkaar in gesprek te gaan. Ik leid professionals op; we onderzoeken hoe het is om vanuit Positieve Gezondheid te werken, en bijvoorbeeld echt naar iemand te luisteren, en erop te vertrouwen dat de ander zelf weet wat goed voor hem of haar is.

Wat betekent gezondheid?

Gezondheid was vroeger voor mij vooral een gevoel. Door met en vooral bewuster vanuit dit thema te werken kan ik steeds makkelijker woorden geven aan wat gezondheid voor mij betekent.
Als je mensen vraagt wat ze belangrijk vinden, noemen ze vaak gezondheid. Terwijl het vaak pas een onderwerp wordt, als je ziek bent. Gezond zijn gaat ook over ‘meedoen in de maatschappij’; ‘hoe kom je je dag door’ en ‘wat is voor jou belangrijk in het leven’. Het spinnenweb-gespreksinstrument helpt je om naast datgene wat er niet (meer) is, ook te zien wat er (nog) wel is. En waar je energie van krijgt. Dat is een waardevolle ontdekkingstocht.

Ambassadeur

Het is een uitdaging om breder naar gezondheid te kijken dan we gewend zijn. Ik geloof dat het goed is om gezondheid aandacht te geven, zeker ook in de regio waar ik woon en werk. Daarom vervul ik graag de rol van gezondheidsambassadeur. Ik vind het een eer dat ik voor het project Kerngezond Dalfsen als ambassadeur mee mag werken om Gezondheid nog meer onder de aandacht te brengen.

[1] De term Positieve Gezondheid is afkomstig van arts-onderzoeker Machteld Huber. Het instituut dat ze heeft opgericht heet iPH, en op de website staat uitgebreide toelichting en vele voorbeelden over Positieve Gezondheid. Als je je eigen gezondheidsoppervlak in kaart wil brengen kan dat via www.mijnpositievegezondheid.nl

Interview Maaike

Mijn naam is Maaike. Ik ben 20 jaar, ik vind het leuk om te sporten, bezig te zijn en om nieuwe dingen te leren. Ik heb meegedaan aan dit interview, omdat ik hoop of denk dat andere mensen misschien iets kunnen hebben aan mijn verhaal en over hoe ik denk over gezondheid.

Gezondheid is voor mij het gevoel hebben dat je leeft en dat je in het alledaagse leven kunt functioneren en dit het leven ook draagbaar maakt. Veel mensen doen dingen op automatische piloot, zonder dat ze echt stil staan bij waarom ze de dingen doen die ze doen elke dag.

Mijn verhaal

Geestelijk en lichamelijk gaat het al ongeveer 7 jaar niet zo goed met mij. Met name het afgelopen anderhalf jaar is mijn functioneren in het dagelijkse leven afgenomen en gaat het steeds slechter met me. Ik heb een complexe posttraumatische stressstoornis en daardoor heb ik lichamelijke problemen. Ik heb moeite met bepaalde algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL). ‘Normale’ handelingen die iedereen dagelijks meerdere keren uitvoert, heb ik schijnbaar onbewust geassocieerd met meegemaakte traumatische gebeurtenissen, waardoor bij mij lichamelijke problemen zijn ontstaan. Hier heb ik veel last van en heb daar onder andere ook pijn door.

Contact met anderen helpt

Ondanks alles heb ik ook momenten dat het wel best goed gaat en ik kan het ook echt wel nog leuk hebben en mijn leven is echt niet alleen maar rot. Bijvoorbeeld als ik op vakantie ben, als ik sport of buiten ben of wanneer ik bijvoorbeeld afspreek met andere mensen, dan gaat het beter.

Door het contact met anderen krijg ik een positiever gevoel over mezelf en beeld van mezelf en ik denk, als ik met iemand anders ben, onder andere minder na. Hierdoor gaat het psychisch ook beter. Door andere mensen voel ik me vaak beter en sociale contacten verbeteren mijn leven. Ook mijn lichamelijke problemen gaan dan meer naar de achtergrond en wegen minder zwaar.

Advies:

Je hoeft niet rijk, slim, mooi of perfect te zijn om iets voor een ander te kunnen betekenen. Veel mensen realiseren zich niet hoeveel iets kleins kan betekenen voor iemand anders. Behandel iemand nooit zoals je niet zou willen dat iemand waarvan je houdt zo behandeld zou worden.
Mensen beschikken niet alleen over de capaciteiten om aardig te zijn.
We hebben ook een keuze om aardig te zijn.

Humor relativeert

Zelfspot helpt. Soms moet je jezelf, school/werk, omstandigheden of dingen die gebeuren niet te serieus nemen. Zolang je een grapje over iets kan maken, kan lachen en dingen even wat minder kan serieus nemen zal het even minder zwaar zijn ook al is dit feitelijk niet zo en is er feitelijk niks veranderd. Soms kan de manier waarop jij of andere mensen naar dingen kijken veel uitmaken. Gebruik humor om dingen te relativeren. Humor kan alle omstandigheden en situaties beter maken ook al is dit misschien maar voor een beetje of voor heel even.

Je kunt dingen doen om je eigen gezondheid, geluk en welzijn te beïnvloeden. Het leven is niet alleen maar leuk. Je hebt geen grip op alles en alle dingen die gebeuren, maar de manier waarop je met dingen omgaat kan je altijd kiezen en hierin ben je vrij.

Even afstand nemen

Daarnaast is het belangrijk dat je altijd onthoudt dat niet alles zo is zoals je denkt dat het is. Je weet en denkt dingen door dingen die je geleerd hebt en door je eigen ervaringen. Dit is alleen niet per definitie de waarheid en hoe het echt is of zit en hoe mensen echt zijn. Echte kennis is weten dat je niks weet. Daarnaast is er vaak niet maar één goede manier en in eerste instantie lijken dingen vaak erger. Als je er een tijdje afstand van neemt, het parkeert en het later weer oppakt kan je er vaak beter bij en er beter mee omgaan.

Back To Top