Ga naar hoofdinhoud

De Uitprobeerdienst

“Thuis blijven met slimme technologie.”

Plezierig thuis blijven wonen is een wens van veel mensen
Ook als je door ouderdom of beperkingen kwetsbaarder wordt. Gelukkig zijn er mogelijkheden om extra passende zorg en/of ondersteuning te krijgen. Het is wel belangrijk om te proberen zoveel mogelijk zelf te blijven doen. De regie in eigen handen te houden.

Slimme technologie kan hierbij steeds vaker een oplossing zijn
Er zijn veel dingen mogelijk. Denk aan afstandsbedieningen voor gordijnen, deuren en lichtbronnen. Ook zijn er veel apps (applicaties en slimme toepassingen) voor op jouw smartphones of tablets.

Welke oplossing is passend in joúw situatie?
De Uitprobeerdienst Dalfsen kan jou hierbij helpen. Een vrijwilliger gaat met jou in gesprek om te kijken wat jouw situatie en vraag is. Als er een oplossing voor is krijg je uitleg over het gebruik. Als je enthousiast bent kun je het hulpmiddel gaan gebruiken.

Er is een uitprobeerperiode van 4 tot 6 weken
De vrijwilliger neemt dan weer contact op. Jullie bespreken jouw ervaringen en of je het hulpmiddel eventueel wilt aanschaffen. Ook dit laatste kan de vrijwilliger voor jou regelen.
De Uitprobeerdienst Dalfsen is een samenwerkingsverband tussen:
• de gemeente Dalfsen
• de wooncorporaties Vechthorst en De Veste
• de zorgorganisaties Rosengaerde, Het Zand (Hulstkampen), Carinova, ZGR (Brugstede), RIBW GO
• De Kern maatschappelijke dienstverlening
• Saam Welzijn

Hieronder staan 2 voorbeelden van slimme technologie voor ouderen

“Ik voel mij trots omdat ik jullie moderne tijd nu beter begrijp en mee kan blijven doen.”
Deze uitspraak komt van een heer van 88 jaar. Hij had geen ervaring met een computer of zoiets. Toen zijn vrouw overleed was hij veel alleen. Hij werd eenzaam. Zijn dochter nam contact op met de Uitprobeerdienst Dalfsen.

Een vrijwilliger legde meneer het gebruik van seniorentablet “de Compaan” uit. Die is speciaal voor ouderen ontworpen. Meneer kreeg meer contact met zijn (klein)kinderen. Ook kon hij hierdoor de kerktelefoon beluisteren. Zijn kinderen waren ook blij en gerustgesteld.

“We genieten weer van een goede nachtrust. Hierdoor is het overdag ook gemakkelijker om de zorg voor vader vol te houden.”
Deze vader woont in een mantelzorgwoning naast 1 van zijn kinderen. Er is sprake van beginnende dementie. Hierdoor raakte zijn dag- en nachtritme verstoord. Soms dwaalde hij in de nacht. Zijn familie controleerde ’s nachts meerdere keren of hij sliep.

De thuiszorg heeft deze situatie aangemeld bij de Uitprobeerdienst Dalfsen. Een bedsensor zou iets voor meneer kunnen zijn. Deze ligt onzichtbaar onder het matras. De gebruiker heeft er geen last van. De kinderen kregen op hun mobiele telefoon een berichtje als hun vader uit bed stapte. Als de sensor niet af ging konden de kinderen gewoon blijven slapen.

Meer weten?

Neem contact op!

Back To Top
Zoeken