Eén loket waar je met al je vragen terechtkunt, dat is de missie van het Infopunt. Elk Kulturhus in de gemeente Dalfsen heeft inmiddels een eigen Infopunt. Antoinet Kootstra, coördinator Infopunt bij Saam Welzijn, en Erika de Weerd van de bibliotheek Dalfsen zijn twee drijvende krachten achter de doorontwikkeling van deze belangrijke voorziening.
Erika: “Een jaar of zeven geleden is het Infopunt opgestart vanuit de bibliotheken. Inwoners kunnen er terecht voor antwoord op vragen en voor ondersteuning bij bijvoorbeeld het invullen van eenvoudige digitale formulieren. Waar nodig worden mensen warm doorverwezen naar organisaties met meer expertise. Het Infopunt werd aanvankelijk bemand door vrijwilligers die, waar nodig, de hulp konden inroepen van beroepskrachten van maatschappelijk werk, Humanitas, Saam Welzijn en de bibliotheek.”
Infopunt als eerste toegang
Hoewel steeds meer mensen bekend zijn met het Infopunt, bleek gaandeweg dat veel inwoners en professionals toch niet precies weten waar ze met welke vraag naartoe moeten, vertelt Erika. “Je kunt bij het Infopunt binnenlopen, maar ook rechtstreeks contact opnemen met een van de organisaties of bellen met het Klantcontactcentrum van de gemeente. Dat blijft toch ingewikkeld. Daarom hebben we een werkgroep opgericht vanuit de vraag: hoe kunnen we ervoor zorgen dat het Infopunt de eerste toegang wordt? De aanstelling van Antoinet als coördinator was de start van de doorontwikkeling van het Infopunt. We zijn heel blij met haar, ze komt uit Dalfsen en ze was hiervoor in dienst bij Humanitas, dus ze kent de sociale kaart en de partners in het sociaal domein.”
“Als ik niet met haar gepraat had, dan waren we nooit achter die achterliggende problemen gekomen”
De vraag achter de vraag
Antoinet: “Een van de veranderingen die we hebben doorgevoerd is dat er nu altijd een beroepskracht aanwezig is van een van de partners: maatschappelijk werk de Kern, Humanitas, de bibliotheek en Saam Welzijn. Stuk voor stuk professionals die gewend zijn om echt op zoek te gaan naar de vraag achter de vraag.”
Waarom is dat zo belangrijk? Antoinet geeft een voorbeeld: “Een paar weken geleden kwam er een mevrouw met een vraag over mantelzorg. Ze was slecht ter been, dus nadat ik haar vraag had beantwoord liep ik even met haar mee terug naar de fiets. Tijdens dat stukje lopen vertelde ze dat haar man onlangs was overleden. Ze maakte de post niet open, ze was niet digitaal vaardig en vond het lastig haar kinderen om hulp te vragen. De week erop is ze bij het Infopunt geweest en hebben we een afspraak gemaakt met iemand die haar kon helpen met de thuisadministratie. Als ik niet met haar gepraat had, maar alleen haar eerste vraag had beantwoord, dan waren we nooit achter die achterliggende problemen gekomen. Dat is de meerwaarde als je net even verder kijkt.”
Nieuwe balie en spreekkamers
Het nieuwe Infopunt onderging ook een zichtbare verandering in de Trefkoele+. Erika: “In de doorontwikkeling hebben we de inrichting ook meegenomen. Het Infopunt zat een beetje weggestopt achter in de bibliotheek. We hebben nu een mooie balie bij de ingang van de Trefkoele+ en twee spreekkamers. Als de vrijwilliger of beroepskracht merkt dat een vraag privacygevoelig is, kunnen ze daar even gaan zitten met een kop koffie. Dan is er echt even de ruimte voor een gesprek en kun je de vraag achter de vraag ontdekken.”
Antoinet: “Dat is wat je wil, dat is preventie en dat begint met zichtbaar zijn. Als mensen je kennen zullen ze eerder met hun problemen bij je komen.”
“Preventie begint met zichtbaar zijn. Als mensen je kennen, zullen ze eerder met hun problemen bij je komen”
De koppeling met de andere partijen in het Kulturhus is een meerwaarde voor het Infopunt, vertelt Antoinet: “Soms komen er over een bepaald onderwerp veel vragen binnen. Een voorbeeld is dementie en het herkennen ervan. We krijgen daar momenteel veel vragen over en de bibliotheek kan daarop inspelen door een hoek over dementie in te richten. En vanuit de bibliotheek kun je weer doorverwijzen naar het Infopunt. Die samenwerking tussen de verschillende organisaties is ontzettend belangrijk om mensen te ondersteunen. We hebben allemaal hetzelfde doel: we willen iets betekenen voor de mensen in ons werkgebied. En als je elkaars kracht goed kent, laat je makkelijk je eigen organisatie los. Door krachten te bundelen zijn we van waarde.”
Oefenpunt
Hoe meer vragen er bij het Infopunt worden gesteld, hoe beter het beeld van problematiek die leeft onder de inwoners. Daar kan vervolgens gericht op ingezet worden. Een van de nieuwe initiatieven die dat heeft opgeleverd is het Oefenpunt. Erika: “Veel hulpvragen voor het Infopunt hebben te maken met basisvaardigheden: taal, rekenen en digitale vaardigheid. Bij het Oefenpunt kunnen inwoners één ochtend in de week in Dalfsen en Nieuwleusen terecht om te oefenen in die basisvaardigheden.”
Erika vervolgt: “Het Infopunt en de verschillende spreekuren fungeren als toeleiders naar het Oefenpunt. Dus als jij als professional bijvoorbeeld merkt dat een cliënt de aanwijzingen voor bepaalde medicatie niet goed begrijpt, dan kun je doorverwijzen naar het Oefenpunt. Daar kan iemand dan laagdrempelig met leesvaardigheid aan de slag.” Antoinet: “Op die manier probeer je mensen op een gelijkwaardige manier tegemoet te komen bij wat niet lukt.”
Erika: “En het werkt ook andersom: bij het Oefenpunt kun je signaleren dat iemand nog vragen heeft waar het Infopunt bij kan helpen. Zo komen mensen op verschillende plekken binnen. Het maakt niet uit welke ingang je hebt, maar wel dat de professionals hetzelfde verhaal vertellen en hetzelfde uitdragen. Natuurlijk heeft iedere professional zijn eigen expertise en moet je niet op de stoel van iemand anders gaan zitten. Maar de belangrijkste vraag moet zijn: wat heeft deze inwoner op dit moment nodig?”
Ingezet op samenwerking
Antoinet: “Als coördinator Infopunt heb ik echt ingezet op samenwerking. Het is belangrijk dat mensen merken dat het niet uitmaakt wie je aanspreekt, maar dat je te allen tijde geholpen gaat worden met je vraag. Zodat mensen zich gehoord, gezien en geholpen voelen. En dan zijn aantallen niet eens zo belangrijk. Als er één iemand in de week is geweest die zegt, ik ben bij het Infopunt geweest en er is daadwerkelijk iets voor mij veranderd, dan hebben we het goed gedaan.”