De jongerenwerkers van Saam Welzijn zijn overal waar jongeren elkaar ontmoeten: op school, op sportverenigingen en op straat. In Nieuwleusen en Dalfsen heeft het jongerenwerk daarnaast een eigen thuisbasis: het jongerencentrum. Op een vrijdagmiddag geven jongerenwerkers Bryan en Simon, stagiair Eline en vaste gast Dylan tekst en uitleg.
Simon: “Als jongerenwerkers hebben we allerlei projecten en initiatieven, maar het jongerencentrum blijft toch de basis. Afgelopen jaar zijn we weer flink gegroeid, met zowel in Dalfsen als Nieuwleusen zo’n veertig jongeren per avond.” Bryan: “Het jongerencentrum is in de eerste plaats een plek voor jongeren om naartoe te gaan als ze even niet thuis willen zitten. Ze ontmoeten elkaar hier, maar ze kunnen ook even met een jongerenwerker in gesprek. Dat kan over kleine alledaagse onderwerpen gaan, maar ook over grotere levensvragen. Als jongerenwerkers zijn wij de spin in het web tussen de jongeren, vriendengroepen en de gemeente.”
Simon: “Daarnaast is het jongerencentrum een plek voor jongeren om hun talenten in te zetten. Dylan is bijvoorbeeld heel technisch, die bellen we als de audio het weer eens niet doet en we een bepaald kabeltje missen. Zo werken we samen met de jongeren. Natuurlijk zijn er huisregels, maar wij spelen niet de baas. Thuis hebben ze al te maken met ouders die op hen letten, op school is dat de leraar. Wij als jongerenwerkers staan iets dichter bij hun eigen leven en zullen ook minder snel met het vingertje wijzen. Daardoor gaan ze makkelijker met ons in gesprek.”
Jongerencentrum als basis
Eline, stagiair in het jongerencentrum in Dalfsen, kan dat beamen: “Jongerenwerkers zijn meestal zelf ook vrij jong, maar hebben wel net iets meer levenservaring. Ik denk dat jongeren daar heel veel aan hebben. Er zijn toch onderwerpen waar je met je ouders niet zo makkelijk over praat. Ik spreek vooral met de meiden in het jongerencentrum en dan gaat het over alledaagse dingen als school en uitgaan, maar we bespreken ook wel wat lastigere onderwerpen. Dingen die jongens naar je roepen bijvoorbeeld, hoe ga je daar mee om?”
“Jongeren horen ook bij de samenleving en mogen ook gezien worden”
Het jongerencentrum is een plek om elkaar te ontmoeten en vormt een basis voor andere activiteiten. Simon: “Via het jongerencentrum hebben we contact met een grote groep jongeren. We hebben een Whatsapp-groep waarmee we jongeren ook weer bij andere dingen betrekken.”
Bryan: “Zo werd er onder andere vanuit Saam Welzijn onlangs een musical georganiseerd in Ommen. In de groepsapp heb ik gevraagd wie er zin had om mee te gaan en uiteindelijk zijn we er met een mooi groepje naartoe geweest. Ook jongeren van wie ik het juist niet had verwacht gingen mee. Op die manier geven wij ook een opening naar nieuwe ervaringen.”
Preventieve werking
Bryan: “Jongeren die op straat hangen kunnen als overlastgevend gezien worden door buurtbewoners. Wij bieden ze een alternatieve plek om elkaar te ontmoeten.” Simon: “Dat is wel een spanningsveld, er wordt ons wel eens gevraagd of we niet vaker open kunnen zodat jongeren niet ergens anders gaan rondhangen. Maar dat is niet de oplossing. Het is ook belangrijk dat we kijken naar hoe jongeren zelfredzaam kunnen worden. Daarin denken wij met de jongeren mee.”
Bryan: “Enerzijds wil je de gemeenschap helpen door jongeren hier een plek te bieden, maar we moeten voorkomen dat er kloof ontstaat tussen jongeren en de rest van de samenleving. Jongeren horen daar ook bij en mogen ook gezien worden.”
Simon: “Het jongerencentrum is in eerste instantie bedoeld voor ontmoeting en talentontwikkeling. Andere jongeren van je eigen leeftijd ontmoeten en ontdekken wat je leuk vindt hoort bij een gezonde levensstijl. Door dat te faciliteren werken we ook preventief.”
Dylan is inmiddels 18 maar komt al vanaf zijn twaalfde in het jongerencentrum in de Trefkoele+. Dylan: “Het is er gezellig en er komen steeds nieuwe mensen, daardoor ben ik blijven hangen. We kunnen er poolen, darten, tafelvoetballen en gamen. Je kunt ook bij iemand thuis gaan zitten, maar dan ben je toch weer bij iemand op bezoek. Bij de scholen mogen we niet meer rondhangen. Er is ook een JOP, maar dat zit helemaal bij het station. Dus het is fijn dat we in het jongerencentrum terecht kunnen.”
Vertrouwensband
Inmiddels zijn ook Teun, Levi en Louis uit Nieuwleusen binnengekomen en bij het gesprek aangeschoven. Louis: “We komen hier vooral om te kletsen met elkaar en de begeleiders en een beetje gamen. Het is hier gezellig, onenigheid is er eigenlijk nooit en als er al eens iets is wordt het snel opgelost.”
Bryan: “Als er eens een akkefietje is, kunnen we daar snel op inspelen. We kennen de jongeren en gaan makkelijk in gesprek. Bij onenigheid kunnen we als een soort mediator tussen beide partijen bemiddelen. Dat werkt heel goed.” Simon: “Dat komt omdat er al een vertrouwensband ligt, dat is in zulke gevallen heel belangrijk. Het jongerencentrum is voor iedereen, dus we willen conflicten uit de wereld hebben. Iedereen moet zich hier welkom voelen.”