De jongerenwerkers van Saam Welzijn zijn overal waar jongeren elkaar ontmoeten: op school, op sportverenigingen en op straat. In Nieuwleusen en Dalfsen heeft het jongerenwerk daarnaast een eigen thuisbasis: het jongerencentrum.
De tweewekelijkse spelletjesavonden in de Spil richten zich op spelletjesliefhebbers tussen de 25 en 65 jaar. Voor Saam Welzijn een perfecte mogelijkheid om ook een wat jongere groep te enthousiasmeren voor sociaal contact.
Saam Welzijn ondersteunt het EU-schoolfruitproject in meerdere regio’s in het Vechtdal en het Reestdal. Vrijwilliger Gerco helpt mee in Nieuwleusen: “Voor mij is het fantastisch om kinderen blij te maken met fruit, waar ze misschien thuis de kans niet voor krijgen.’’
Bedrijven en verenigingen worden zich steeds meer bewust van hun verantwoordelijkheid voor een veilig sociaal klimaat. Het aanstellen van een vertrouwenspersoon is daarbij een belangrijke stap. Maar hoe regel je zoiets als relatief kleine vereniging, die wordt gerund door vrijwilligers?
Eén loket waar je met al je vragen terechtkunt, dat is de missie van het Infopunt. Antoinet Kootstra en Erika de Weerd zijn twee drijvende krachten achter de doorontwikkeling van deze belangrijke voorziening.
Met het concept Open Tafels staat de Trefkoele+ iedere maandagavond in het teken van een gezellige en smaakvolle avond. Een enthousiaste groep van vrijwilligers maakt alles gereed voor een grote groep liefhebbers.
Nu het voor verenigingen én bedrijven lastiger wordt om de juiste mensen te vinden, kan een andere benadering juist kansen bieden. Ivonne Saueressig en Beatrijs Groenewold adviseren bedrijven over de meerwaarde van vrijwilligerswerk.
“Hoe maak je van die buurt weer een buurt waar mensen trots op zijn?” Roeline Visscher van woonstichting Vechthorst spreekt met welzijnswerkers Judith Bos en Ivonne Saueressig over de wijkgerichte aanpak en de eerste resultaten in de Dalfser wijk Ankummer Es.
Wanneer er tussen twee buren een conflict ontstaat, kan het heel moeilijk zijn om dat weer op te lossen. Met overlast, onenigheid, pesterijen of zelfs intimidatie tot gevolg. Gelukkig is er hulp van de Buurtbemiddelaar.
Het vinden van een leuke en passende sport kan best lastig zijn, zeker als je wat ouder wordt of als je vanwege een beperking minder opties hebt. Beweegconsulent Ingrid Slangewal helpt senioren bij het vinden van de sport of beweeggroep die het best bij ze past.
Hetty Ruitenberg over de samenwerking van basisschool De Zaaier met de jongerenwerkers van Saam Welzijn
De bijzondere samenwerking tussen FC Dalfsen en de jongerenwerkers van Saam Welzijn
Het huisbezoekproject van Saam Welzijn: vrijwilligers gaan op huisbezoek bij 75-plussers in de gemeente Dalfsen
Laagdrempelige dagbesteding zonder indicatie, voor senioren met beginnende geheugen- of andere problemen