skip to Main Content

José

José is verzorgende IG bij Carinova en heeft in de maand maart meegedaan aan IkPas. Zij vertelt in dit interview over haar ervaringen. “Het is een mooie uitdaging om 30 dagen geen alcohol te drinken en bewust te worden van je alcoholgebruik. Niet dat ik veel drink, maar ik kan wel erg genieten van een glas rode wijn. Dit glas staat echt voor gezelligheid, de heerlijke smaak, de geur en je voelt je net wat meer ontspannen. 

“Ik drink niet dagelijks alcohol, zo zit ik niet in elkaar. Voor mij is een likeurtje of een glas wijn echt bedoeld voor het weekend of als ik uiteten ga. Ik ben gelukkig niet afhankelijk van alcohol. Daardoor was het voor mij geen probleem om 30 dagen geen alcohol te drinken, hoewel ik soms wel het gevoel had dat ik gezelligheid miste.”

Studentenvereniging

Verder vertelde José dat haar dochter van 22 jaar bij een studentenvereniging zit. “Daar wordt echt veel bier gedronken. Doordat het er zogenaamd bij hoort en door de groepsdruk is het niet drinken van bier amper aan de orde. Ik merk dat ik dit eigenlijk helemaal niet prettig vind. Ik vind het juist belangrijk dat iedereen zijn grenzen weet wat betreft alcohol. Dit komt ook mede door mijn ervaringen uit het verleden. Mijn vader had een alcoholprobleem, dus ik ben eigenlijk altijd op mijn hoede geweest met alcohol. Juist omdat ik weet wat drank met je kan doen. Zelf ben ik nog nooit dronken geweest, maar ik heb ook echt een hekel aan dronken mensen.”

Gewoontedrinken

De campagne die nu loopt vindt José een mooi initiatief. “Het is goed dat er aandacht is omtrent het thema alcohol en 55-plussers. Ik heb gelezen dat het alcoholgebruik, en dan met name het gewoonte drinken onder 55-plussers toeneemt. Daarnaast denk ik dat er een verband is tussen eenzaamheid en alcoholgebruik. Het is goed dat mensen zich hier bewust van zijn. Het zou mooi zijn als iedereen één keer per jaar een maand niets drinkt. Dan kan iedereen ondervinden of zij de alcohol echt zo gemakkelijk kunnen laten staan als dat ze zeggen.”

Hans Berends

“Of ik wat wil vertellen over mijn ervaringen vorig jaar met de campagne Ik-pas. En dan graag ook nog even het thema “gewoontedrinken onder 55-plusser” mee zou willen nemen? De vraag alleen al bracht me een beetje in gewetensnood”, begint Hans. “Niet zozeer de confrontatie met het feit dat ik tot de doelgroep van 55-plus behoor, maar hoe open ik zal zijn in het beantwoorden van de vragen. Ik kan hier wel een rooskleurig verhaal over ophangen, maar wat schiet de lezer daarmee op? Dan toch liever met de billen bloot, was mijn conclusie.”

Interview met Hans Berends, gemeentesecretaris gemeente Dalfsen

“Het gewoontedrinken heb ik doorbroken”

Hans kijkt met gemengde gevoelens terug op de 30-dagen zonder alcohol van vorig jaar. “Ik vond het zeker niet gemakkelijk. Het is mij gelukt om geen druppel te nuttigen, maar het viel mij zwaar. Vooral op de avonden waarop ik tot laat had zitten vergaderen of had overgewerkt vond ik dat ik wel een afzakkertje verdiend had. Een momentje voor mezelf; even ontspannen met een mooi glas wijn, samen met mijn vrouw Toke.

Stemmetje

Maar juist in die ervaring zat ook de waarde van de deelname. Het besef van de afhankelijk van alcohol om je lekker te voelen en in je achterhoofd het stemmetje dat zegt dat dat niet zou moeten. Dat raakt dan gelijk ook het thema van gewoontedrinken onder 55-plussers. Jazeker, die gewoonte sluipt er steeds meer in en groeit mee met het klimmen van de jaren. En is dat dan erg? Wat is er mis met de wijntje bij het eten en het afzakkertje voor het slapen gaan? Mede door de deelname aan Ik-pas is mijn antwoord daarop: ja, dat is erg.

Wijntje laten staan

Voor mij heeft het er toe geleid dat ik het wijntje op doordeweekse dagen laat staan. Dat doe ik nu samen met Toke, iets wat erg helpt. De effecten ervan zijn legio. Op de eerste plaats smaakt het wijntje of speciaal biertje in het weekend nu veel beter …. ;-). Maar dat was niet het beoogde doel. Belangrijker is dat ik (veel) beter slaap, meer uithoudingsvermogen heb, minder snel moe ben en veel alerter en scherper reageer (iets dat mij in mijn functie goed van pas komt). Daarnaast went het ook nog eens, die avonden met een sapje of een Rivella. Kortom, het gewoontedrinken heb ik doorbroken en daar valt uitstekend mee te leven.

Goede balans

Tot slot een tip. Zoek een goede balans tussen zwakte en strengheid. Bedenk niet steeds weer een reden/excuus om ‘te zondigen’, want voor je het weet ben je weer terug bij af. Maar maak aan de andere kant van jezelf ook geen martelaar. Een wijntje/biertje bij dat speciale diner … geniet ervan!”

Joop

Joop is 83 jaar en woont al 15 jaar met zijn vrouw in Dalfsen. Hij heeft zo’n 20 jaar een leidinggevende functie gehad in het westen van het land. Best een pittige functie en het leverde hem ook wel stress op. Vandaar dat hij gestopt is met werken op 62 jarige leeftijd, toen hij de “schaapjes op het droge” had.

Joop is niet zijn echte naam, want Joop is best een bekende Dalfsenaar en hij wil niet dat zijn naam/verhaal in de publiciteit komt.

“Toen ik nog werkte dronk ik overdag weinig tot geen alcohol. Alleen af en toe tijdens een bijeenkomst waar aan het eind nog even werd geborreld. In het bijzijn van mijn kinderen dronk ik ook niet, want ik wilde niet het verkeerde voorbeeld geven en wilde ook niet dat ze thuis leerden te drinken. Hetzelfde geldt nu voor mijn kleinkinderen. Maar ’s avonds kwam er altijd een glas wijn op tafel. Eerst één, later werden het er steeds meer.”

Joop vertelt dat hij altijd de indruk had dat hij beter in slaap viel met een glas wijn. Daarvoor had hij in het begin niet meer dan één glas nodig. Maar toen hij hier aan gewend was, had hij twee glazen nodig om in slaap te vallen. En zo werden het er drie, vier en zelfs soms vijf.

Ik pas

“Een jaar geleden kwam ik de actie “Ik pas” tegen. Een vriend van mij daagde me uit om hieraan mee te doen, samen met een groepje vrienden. Dat heb ik een maand lang gedaan. Het viel in het begin niet mee, maar na een paar weken was ik gewend aan het leven zonder alcohol. Toch viel ik na de maand “Ik pas” weer in de gewoonte door ’s avonds eerst één glas te drinken, en later twee, drie glazen wijn voor het slapengaan.”

Een tijdje geleden heeft Joop besloten om door de week niet meer te drinken, behalve in vakanties en met feestjes of iets dergelijks. Dit lukt aardig, maar hij merkt wel dat hij vaak nog wel erg veel zin heeft in een glas wijn ’s avonds. “Ik val zonder alcohol toch moeilijker in slaap en dat zit volgens mij ook wel “tussen de oren”. Soms verzin ik toch een “smoes” om ’s avonds een glas wijn te drinken.”

Fitter en helderder

Op de vraag wat zijn ervaringen zijn met een maand niet drinken gaf Joop het volgende aan: “Ik geef wel toe dat ik me fitter en helderder voelde. Toch is dat niet een reden om helemaal te stoppen met alcohol. Ik vind mezelf wel een gezelligheidsdrinker en minder een gewoontedrinker. Desondanks heb ik wel een tijdje het gevoel gehad dat ik “verslaafd” was aan alcohol, omdat ik de indruk kreeg dat ik niet zonder kon ’s avonds. Dat vond ik best schokkend. Nu wil ik er alles aan doen om het alleen bij het weekend te houden.”

Rimke Luchtenberg

Rimke Luchtenberg is 24 jaar en werkt als wijkverpleegkundige bij Carinova. Zij heeft meegedaan aan de IkPas-periode. “Toen mij gevraagd werd om mee te doen aan IkPas, dacht ik goh wat een makkie. Ik drink gemiddeld zo’n vier glazen alcoholhoudende drank per maand. Dat is vergeleken mijn leeftijdsgenoten vrij weinig. Daarom stelde ik al grappend voor om het om te draaien: 30 dagen lang een glas alcohol nuttigen, om te kijken wat het effect daarvan is. Uiteindelijk heb ik toch maar besloten om met de IkPas-campagne mee te doen.”

Toch was geen alcohol drinken niet zo makkelijk als Rimke van tevoren dacht. “Ik kreeg nu pas door in hoeveel situaties je voor de keuze komt te staan of je wel of geen alcohol wil gaan drinken. Doordat je tijdens deze periode heel bewust nee zegt tegen alcohol, ben je er in je hoofd meer dan anders mee bezig. Hierdoor had ik vaker de gedachte: “Nu heb ik eigenlijk wel zin in een glaasje”. Heel stom, want wanneer ik niet mee had gedaan aan IkPas, had ik waarschijnlijk op dat moment helemaal geen zin in dat ene drankje. Gelukkig geen trillende handjes hoor!”

Irritatiepunt

“Tijdens deze periode, maar ook daarvoor, kreeg ik vaak tijdens feestjes de opmerking of ik de BOB was, omdat ik frisdrank dronk. Dit vind ik echt een groot irritatiepunt! Waarom moet ik mij tegenover andere personen verantwoorden waarom ik frisdrank drink? Ik ga toch ook niet alle bierdrinkers op een feestje langs met de vraag waarom zij bier drinken?! Je krijgt soms de indruk dat het niet normaal is om frisdrank te drinken in plaats van alcohol. Ik kan mij daarom goed voorstellen dat wanneer je minder sterk in je schoenen staat, je door dit soort opmerkingen misschien toch eerder alcohol gaat drinken. Ik hoop daarom dat het niet nuttigen van alcohol in de toekomst geen discussiepunt meer zal zijn. Ik vind dat iedereen zelf de keuze moet kunnen maken om wel of geen alcohol te drinken.”

Slaapmutsje

Tijdens haar werkzaamheden als wijkverpleegkundige merkt ze dat er veel ouderen zijn die dagelijks een borreltje nemen. Dit is vaak het wel bekende slaapmutsje. “Door deze campagne ben ik meer gaan praten met cliënten over hun alcoholgebruik. Wat mij met name opvalt is dat er weinig kennis is over alcohol. Vaak kan men precies de negatieve gevolgen van roken opnoemen, maar de negatieve gevolgen van alcoholgebruik zijn minder bekend. Daarnaast bleek dat eenzaamheid ook een oorzaak kan zijn om alcohol te nuttigen. Door hierover met elkaar in gesprek te gaan kom je achter de onderliggende oorzaak en kun je het probleem aanpakken. Daarnaast merk ik dat alcoholgebruik vaak wordt gezien als comorbiditeit, terwijl dit in veel gevallen juist de veroorzaker is van bepaalde problematiek.

Mede door deze campagne gaan we nog vaker met cliënten het gesprek aan over hun alcoholgebruik. Dit zal zeker in het begin ontkennende reacties oproepen, maar iedere cliënt die we bereiken is er één.

Wout Noorman

Wout geeft aan dat hij, sinds dat hij gevraagd werd voor een interview voor de campagne alcoholgebruik onder 55 plussers, stil heeft gestaan bij zijn eigen alcoholgebruik. “Mijn vrouw en ik hebben geen kinderen,” aldus Wout. “Ik geloof dat dit uitmaakt in wanneer je alcohol drinkt. Zo drinken wij bewust geen alcohol wanneer ons neefje komt logeren.”

Interview met Wout Noorman, directeur/bestuurder Saam Welzijn

“Onbewust ga je meer drinken in je vrije tijd”

Wout geeft aan dat hij, sinds dat hij gevraagd werd voor een interview voor de campagne alcoholgebruik onder 55 plussers, stil heeft gestaan bij zijn eigen alcoholgebruik. “Mijn vrouw en ik hebben geen kinderen,” aldus Wout. “Ik geloof dat dit uitmaakt in wanneer je alcohol drinkt. Zo drinken wij bewust geen alcohol wanneer ons neefje komt logeren.”

Wijntje bij het avondeten

Wout omschrijft zichzelf en zijn vrouw als sociale drinkers. “Doordeweeks drinken we een wijntje bij het avondeten. In het weekend, en met name als er vrienden langskomen, drinken we wat meer.” Wout geeft aan dat het hebben van werk en/of de zorg voor een kind beschermende factoren zijn om sociaal te blijven drinken. Een andere dagelijkse invulling die ervoor zorgde dat Wout en zijn vrouw amper dronken was de verbouwing waar zij dagelijks veel tijd aan kwijt waren. “In die periode werd er niet tot nauwelijks gedronken omdat daar simpelweg geen tijd voor was en omdat alcohol je toch wat suf maakt en dat is tijdens een verbouwing niet handig”. Het valt hem achteraf op dat het alcoholgebruik van hem en zijn vrouw hoger ligt dan tijdens de verbouwing. “Onbewust ga je kennelijk meer drinken in je vrije tijd, daarom is bewustwording zo belangrijk”.

Therapie

Wout verteld over 2 voormalige vrienden die vroeger in therapie hebben gezeten vanwege hun alcoholgebruik. “Gelukkig is het met hen beiden goed gekomen, maar het heeft mij wel bewuster gemaakt dat het lijntje tussen sociaal recreatief drinken en gewoonte functioneel drinken heel klein is.”

Patroon

Toch geeft hij aan dat wanneer je op vaste momenten een wijntje drinkt er dan wel sprake kan zijn van een patroon of een gewoonte. “Je denkt dan niet meer na bij je alcoholgebruik.” Wout geeft aan dat naarmate hij ouder wordt ook minder goed tegen alcohol kan. Ook zijn behoeftes veranderen naarmate hij ouder wordt. “Ik ben bewuster bezig met mijn gezondheid omdat ik ervan overtuigd ben dat dit helpt om prettig oud te worden. Ik geloof dat doordeweeks drinken niet helpt om dat te bereiken.”

Bewuste keuzes

De campagne heeft hem en zijn vrouw weer tot nadenken gezet. “We hebben elkaar de vraag gesteld wat de waarde is van doordeweeks drinken in ons leven.” Wout geeft aan het prettig te vinden dat hij daar met zijn vrouw over kan praten. “Door samen bewuste keuzes te maken ten aanzien van het alcoholgebruik zijn we ook direct bezig met het creëren van een (nog) gezonde(re) leefstijl.”

Gewend aan alcohol

“Ik vind dat wij mensen op jonge leeftijd gewend raken aan alcohol omdat we vroeg beginnen met drinken. Hierdoor ontstaat gewoonte drinken, zoals het wijntje bij het eten of het biertje bij de voetbal.” Het merendeel van de drinkers lukt het om recreatief te drinken, maar het lijntje naar gewoonte drinken en later functioneel drinken is heel dun. “Het is dus ontzettend belangrijk om juist in het stadium van recreatief drinken aan elkaar de vraag te stellen of we dit eigenlijk nog wel doen of zijn we, op momenten, aan het gewoonte drinken? Als we dat doen dat kunnen mensen hun gedrag nog ruim op tijd veranderen.”

Alex Govers

preventiemedewerker Tactus Verslavingszorg

Als preventiewerker, werkzaam bij Tactus Verslavingszorg, weet ik maar al te goed wat alcohol doet en wat de gevolgen kunnen zijn van alcoholgebruik. Maar dat betekent helemaal niet dat ik geen alcohol drink. Wat ik wel heb gemerkt is dat ik in de loop van de jaren steeds minder ben gaan drinken.

Toen ik als preventiewerker begon, zo’n 25 jaar geleden in Den Haag, was ik een weekenddrinker. Behoorlijk bourgondisch ook. Het was de gewoonte om uitgebreid te koken en daarbij hoorde een lekker glas wijn. En uiteraard moest de fles leeg. De wijn die we dronken kwam uit Frankrijk en we importeerden die zelf. Dat wil zeggen, we namen een kofferbak vol wijn mee terug na onze vakantie. Wijn hoorde er gewoon bij. Het bourgondische eten eindigde met een relatiebreuk.

Gedrag veranderen

Dat is iets wat ik ook veel zie in de verslavingszorg. Als er een belangrijke verandering optreedt in je leven is dat vaak een aanleiding om je gedrag te veranderen. En in plaats van meer drinken, wat sommige mensen doen na een crisis, ging ik juist minder drinken. Mijn bourgondische wijntijdperk was ten einde. Maar ik dronk nog regelmatig een glaasje in het weekend.

Verse chocolademelk met Strohrum

Een belangrijke verandering kwam toen ik besloot om mee te doen aan de eerste ‘Ik Pas’ actie. Dat was een paar jaar geleden. Het leek me een makkie omdat ik eigenlijk nog nauwelijks alcohol dronk. Nu houd ik van verse chocolademelk, van echte cacao en doorgekookte melk. En dat is nog lekkerder met Strohrum er in. Ik betrapte mezelf op die gewoonte tijdens die ‘Ik Pas’ maand. Het was zo normaal dat ik er eigenlijk niet bij stil stond dat ik een flinke scheut alcohol door de chocolademelk deed. Die bewustwording is voor mij een extra motivatie om mensen te stimuleren om ook eens een tijdje niet te drinken of te minderen. Mijn Strohrum tijdperk was er door ten einde.

Roy Jansen

Roy Jansen is wijkagent in Dalfsen en ziet regelmatig de gevolgen van alcoholgebruik onder inwoners. En dan gaat het niet alleen om de jongere die in de kroeg een glaasje te veel op heeft. Er zijn veel situaties waarin alcoholgebruik niet eens zo zichtbaar is, bijvoorbeeld wanneer mensen hun boodschappen thuis laten bezorgen. Om het bewustzijn rondom alcoholgebruik te stimuleren, heeft Roy dit jaar dan ook voor de tweede keer meegedaan aan de campagne ‘Ik Pas’.

Roy heeft zelf geen moeite met het afslaan van een biertje. “Ik doe mee aan Ik Pas, omdat ik weet dat het me lukt. Ik had al toen ik een jaar of 16 was een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Ik wilde mijn vriendin, nu vrouw, veilig naar huis brengen bijvoorbeeld”, vertelt Roy. Toch moest Roy op zijn eerste dag Ik Pas, gelijk volop aan de bak: “Dag een van de campagne had ik een bruiloft. Toen ben ik keurig aan de jus d’orange gegaan. Natuurlijk kreeg ik wel reacties van mensen bij de bruiloft, maar ik leg ze dan gewoon uit waarom ik het doe”.

Meldingen en delicten door alcoholgebruik

Alcohol blijkt van invloed te zijn op veel meldingen die bij de politie binnenkomen. Roy vertelt: “Voornamelijk jongeren zorgen voor overlast met alcohol op. Bij 55-plussers kunnen situaties van huiselijk geweld voorkomen, wanneer er alcohol in spel is. In de weekenden gaat het dan vooral om meldingen van geluidsoverlast.” Daarbij wordt Roy soms heel direct geconfronteerd met alcoholproblematiek: “Ik ben heel trieste situaties tegengekomen. Bijvoorbeeld dat een kamer vol lag met lege flessen of mensen die zichzelf niet verzorgen. Wij zoeken dan vaak samenwerking met hulpverleningsorganisaties om de mensen te kunnen helpen”.

De gewoonte voorbij

“Elke dag een of twee glazen wijn nuttigen, zonder dat je denkt ‘goh ik kan hem ook laten staan’, is volgens mij gewoontedrinken”, vertelt Roy. “Dat heeft voor mij niets met hoeveelheid te maken maar wel met de plek die je alcohol geeft.” Vooral in de situaties waarin mensen met de minder fijne dingen in het leven te maken krijgen ziet Roy gewoontedrinken als een gevaar. Roy vertelt: “Is alcohol dan een middel om het leed te verzachten of blijf je dan nog steeds trouw aan die een of twee glazen wijn? Zo kun je van gewoontedrinken tot probleemdrinken komen. Zoals sommige jongeren als verdoving een joint roken, wordt alcohol een verdoving voor ouderen. Dan komen wij op een gegeven moment wel vaak in beeld”.

Het goede voorbeeld

Roy vindt dat ouders echt een verschil kunnen maken: “Ouders zijn voor hun kinderen echt een voorbeeld. Kijk maar naar totaal iets anders zoals jonge mensen die op zichzelf gaan wonen. Je wilt niet weten hoeveel mensen de traditie ‘acht uur koffietijd’ overnemen van hun ouders”. En zo kan het natuurlijk ook met alcohol: als je hier als ouder bewust mee omgaat, dan geef je je kind een goed voorbeeld mee!

Back To Top