skip to Main Content

Tijdens het koken, bij het eten, voor de televisie en als slaapmutsje. Onderzoek toont aan: we grijpen steeds makkelijker naar een wijntje, borrel of een glas koud bier. Uit recent onderzoek van KBO-PCOB (februari 2018) blijkt dat 75 procent van de 55-plussers zichzelf elke dag een glaasje (of meer) inschenkt. Het aantal senioren met een uit de hand gelopen drinkgewoonte stijgt en dat baart zorgen. Opmerkingen als: een glaasje wijn per dag, dragen hier niet op een positieve manier aan bij. Maar klopt dat wel? Op deze pagina worden dit soort mythes uitgelegd.

Een glaasje wijn per dag is gezond voor je
Als voordelen van alcohol noemen 55-plussers onder andere: ontspanning, beter slapen, pijnverlichting en dat het goed is voor de gezondheid. Als nadelen geven zij aan dat je minder controle hebt, je je niet fit voelt en niet kunt autorijden (interviews Ouderenpanel).

Acht op de tien 55-plussers weten niet dat alcohol slecht is voor de gezondheid. Het overmatig drinken van alcohol op oudere leeftijd vergroot het risico op kanker, letsels en valincidenten. Ook kan het leiden tot slapeloosheid, hoge bloeddruk, vergeetachtigheid, afname van eetlust, enz. Maar ook bestaande gezondheidsproblemen zoals osteoporose, hypertensie, depressie kunnen verergeren door alcoholgebruik op oudere leeftijd. Zelfs een glas alcohol kan het risico en de ernst van bestaande aandoeningen verhogen

Alcohol in combinatie met medicijnen kan geen kwaad
Alcohol kan de werking van medicijnen veranderen. Afhankelijk van het soort medicijn worden de effecten sterker of zwakker. Zo kan de combinatie van medicijnen met alcohol leiden tot overmatige verdoving en een verhoogde kans op ongelukken en verwondingen.

Het groter gebruik van medicijnen op oudere leeftijd, maakt ouderen extra kwetsbaar. Bovendien neemt het gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen of pijnstillers toe met de leeftijd. Zelfs het drinken van een glas alcohol kan deze effecten versterken.

Risico op alcoholverslaving neemt af als je ouder wordt
Zeven op de tien 55-plussers is zich niet bewust dat alcohol verslavend is. In de leeftijdsgroep 23-54 jaar wordt meer gedronken dan in de 55plus groep. Maar het aantal 55-plussers wat overmatig drinkt (gemiddeld meer dan 14 (vrouwen) of 21 (mannen) glazen per week) is bijna twee keer zo hoog als bij de 23-54 jarigen. 40 procent van de 55-plussers denkt dat de norm voor verantwoord alcoholgebruik ligt op twee glazen per dag.

Meer dan de helft van de 55-plussers behoort tot de lichte drinker. Een lichte drinker drinkt tussen de 1 en 8 glazen per week.

 

Link: KBO-PCOB “40 dagen geen druppel”

Back To Top