skip to Main Content

Soorten eenzaamheid

Hierbij is het belangrijk ook om de verschillende soorten eenzaamheid te onderscheiden. Er zijn verschillende soorten eenzaamheid, en elke soort vraagt om een andere aanpak.

 

Vanuit het Actieprogramma Eén tegen eenzaamheid;

Primair richten op het voorkomen en bestrijden van Sociale eenzaamheid (ontbreken van contacten)

En ook op Existentiële eenzaamheid (ontbreken van zingeving)

Moeilijker in te vullen de vorm Emotionele eenzaamheid (het missen van een hechte intieme band), een relatie, een intieme band met iemand vraagt om liefde, openheid, om de (ene) juiste persoon vinden.

Er bestaan verschillende soorten eenzaamheid. Het kan bij eenzaamheid gaan om het aantal contacten en/of de kwaliteit van de contacten. Afhankelijk daarvan wordt gesproken over sociale eenzaamheid of emotionele eenzaamheid. Of als met beide ervaart dan is het een gevoel van gecombineerde eenzaamheid.

 

 

Oorzaken en gevolgen van eenzaamheid.

Eenzaamheid kan ontstaan als door een persoonlijke of externe omstandigheid het sociaal netwerk verandert of een naaste gemist wordt. De gevolgen van eenzaamheid zijn groot. Zeker als het langdurig aanhoudt, leidt eenzaamheid tot gezondheidsrisico’s, minder meedoen in de samenleving en een gevoel dat welzijn of geluk tekortschiet. Eenzaamheid verhoogt zelfs de kans op voortijdig overlijden. Er kan een vicieuze cirkel ontstaan waarbij gevolgen de eenzaamheid versterken.

 

Wat kan helpen om eenzaamheid tegen te gaan?

Het is belangrijk om je gevoelens van eenzaamheid bespreekbaar te maken.

Praat erover met iemand die je vertrouwt, iemand waar je je veilig voelt. Soms kan het ook zijn dat juist bij iemand die je kent, of waar je face to face meet praat heel lastig zijn om je kwetsbaarheid te laten zien. Wil je graag( anoniem) met iemand praten dan kan dast met de landelijke luisterlijn Sensoor tel 0900-0706

Je kunt ook contact opnemen met een medewerker van Saam Welzijn (welzijnswerker, mantelzorgmakelaar, jongerenwerker) in Lemelerveld, Dalfsen, Nieuwleusen

Wij maken graag een afspraak met je, luisteren naar je, we hebben een uitgebreid vrijwilligerswerkbestand, we hebben een activiteiten aanbod. Natuurlijk staan we ook open voor ideeën voor leuke activiteiten, in samenwerking is heel veel mogelijk.

Er is de mogelijkheid tot deelname aan de lokale telefooncirkel (zie Lokale Telefooncirkel)

 

Neem eens een kijkje op :

www.vrijwilligerspuntdalfsen.nl voor een leuke vacature als vrijwilliger.

Of op de website

www.saamwelzijn.nl/activiteiten voor activiteiten in de buurt

Back To Top