Jongeren tussen de 16 en 24 jaar voelen zich vaker eenzaam dan 75-plussers
De BBC deed onderzoek naar eenzaamheid, onder 55.000 mensen, en daaruit blijkt dus dat jongeren zich vaker alleen voelen dan de oudere generaties. En dan moet je eenzaam zijn niet te letterlijk nemen. Het gaat niet over alleen zijn, maar over je alleen voelen.
Sociale media
Met de eindeloze mogelijkheden op Instagram, Snapchat, Facebook, noem maar op, zou je denken dat de jonge generatie juist struikelt over de sociale mogelijkheden.
Je kan tegenwoordig met Jan en alleman in contact komen, maar ja, dat betekent nog niet dat we waardevolle relaties opbouwen.
Van social media is zelfs vastgesteld dat ze een negatief effect hebben op de geestelijke gezondheid van jongeren, met name op angstgevoelens, depressies en eenzaamheid.
Hoe ga je er mee om?
Maar we kunnen niet alleen social media de schuld geven. Uit het onderzoek blijkt juist ook dat voorgaande generaties ook aangeven dat ze zich in hun jongere jaren het meest eenzaam hebben gevoeld, zelfs toen social media er nog niet was. Je weet wel, in de tijd van pen en papier. Inkt en veer. Postduif en fax. De reden dat we ons op jonge leeftijd vaker eenzaam voelen, houdt verband met het feit dat we dan nog niet weten hoe we met deze gevoelens om moeten gaan, simpelweg omdat we hier nog niet zoveel levenservaring in hebben.
Voel jij je wel eens eenzaam?
Als jij je soms (of vaak) alleen voelt, je wel eens eenzaam voelt of heel graag eens met iemand hierover wilt praten, stuur dan een Pb via facebook Saam Welzijn of mail naar info@saamwelzijn.nl (of neem een kijkje op www.saamwelzijn.nl voor meer informatie)
1 van onze jongerenwerkers neemt dan zo snel mogelijk contact met je op.
( Bron/tekst: NPO 3fm)