“Thuis blijven met slimme technologie.”
Plezierig thuis blijven wonen is een wens van velen, ook als je door ouderdom of beperkingen kwetsbaarder wordt. Gelukkig zijn er mogelijkheden om extra passende zorg en/of ondersteuning te krijgen. Maar voordat hierop een beroep wordt gedaan kunt u ook proberen zelf zoveel mogelijk in eigen handen te houden en uw eigen maatregelen nemen.
Slimme technologie kan hierbij ook steeds vaker een oplossing zijn. De mogelijkheden nemen steeds sneller toe. Denk bijvoorbeeld aan afstandsbedieningen voor gordijnen, deuren en lichtbronnen, de apps (applicaties en slimme toepassingen) met gebruik van smartphones en tablets.
De belangrijkste vraag is hierbij : “Welke oplossing is passend in úw situatie?”
Bij de zoektocht daarnaar is wat hulp best handig. Daarvoor kunt u de Uitprobeerdienst Dalfsen benaderen.
Als u overweegt voor uzelf of voor een ander gebruik te maken van de Uitprobeerdienst Dalfsen kunt u contact opnemen met Saam Welzijn. Telefoonnummer 0529 793013 of via email info@saamwelzijn.nl.
U krijgt dan ondersteuning van een vrijwilliger bij het bedenken van een oplossing voor uw vraag en voor uitleg en hulp bij het gebruik van het hulpmiddel tijdens een uitprobeerperiode. Na vier tot zes weken wordt met u besproken of u tevreden bent over het gebruik hiervan en of u eventueel wilt overgaan tot het aanschaffen van het hulpmiddel dat u uitgeprobeerd heeft.
De Uitprobeerdienst Dalfsen is ontwikkeld in een samenwerkingsverband tussen de gemeente Dalfsen, de wooncorporaties Vechthorst en De Veste, de zorgorganisaties Rosengaerde, Het Zand (Hulstkampen), Carinova, ZGR (Brugstede), RIBW GO, en het maatschappelijk werk van De kern en de welzijnsorganisatie SAAM Welzijn.
“Ik voel mij trots omdat ik jullie moderne tijd nu beter begrijp en mee kan blijven doen.”
Deze uitspraak komt van een heer van 88 jaar die geen enkele (digitale) ervaring met een computer of iets dergelijks had. Na het overlijden van zijn vrouw kwam hij meer en meer alleen te zitten en werd eenzamer, wat nog verergerd werd door een beenbreuk.
De situatie werd door zijn dochter aangemeld bij de Uitprobeerdienst Dalfsen. Hierdoor kwam hij in aanraking met de zeer eenvoudig te bedienen seniorentablet “de Compaan” die speciaal voor ouderen ontworpen is. Bij hem thuis werd hij door een vrijwilliger van de uitprobeerdienst Dalfsen wegwijs gemaakt in het gebruik ervan. Met deze vorm van hulp en ondersteuning durfde hij het aan om voorzichtig digitaal actief te worden.
Zijn wereld is digitaal enorm vergroot en er is meer contact met zijn kinderen en kleinkinderen. Een mooi bijkomend voordeel was dat hij de kerk telefoon nu ook kon beluisteren, wat voor hem zeer betekenisvol is. Anderzijds waren zijn kinderen ook blij en gerustgesteld omdat ze met behoud van privacy voor hun vader dagelijks konden zien dat hij digitaal actief was geweest.
“We genieten weer van een goede nachtrust waardoor het overdag ook gemakkelijker is om de zorg voor vader vol te houden.”
Deze uitspraak komt van kinderen over hun vader die in een mantelzorgwoning naast hen woont. Er was bij hem sprake van een beginnende dementie. Hierdoor raakte zijn dag- en nacht ritme verstoord en begon hij soms in de nacht te dwalen. De kinderen gingen daarom elke nacht standaard een aantal malen controleren of hun vader sliep.
De situatie werd door de thuiszorg aangemeld bij de Uitprobeerdienst Dalfsen. Al snel kwam de toepassing van bed sensor ter sprake. De bed sensor is een hulpmiddel voor in en rond het bed. De sensor ligt onder het matras en is zo ontworpen dat de gebruiker hem niet ziet en er geen last of hinder van ondervindt. De bed sensor registreert het in en uit bed gaan waarbij via de telefoon de kinderen een berichtje te ontvangen als vader zijn bed uit gaat. Een vrijwilliger van de Uitprobeerdienst Dalfsen heeft geholpen bij de installatie van de bed sensor.
Door de toepassing van de bed sensor is de nachtelijke onrust bij de kinderen verdwenen. Er hoeft alleen gecontroleerd te worden als de bed sensor dat aangeeft.