Grensoverschrijdend gedrag is een belangrijk en actueel thema. Bedrijven en verenigingen worden zich steeds meer bewust van hun verantwoordelijkheid voor een veilig sociaal klimaat. Het aanstellen van een vertrouwenspersoon is daarbij een belangrijke stap. Maar hoe regel je zoiets als relatief kleine vereniging, die wordt gerund door vrijwilligers? Het Vrijwilligerspunt van Saam Welzijn biedt hulp. Toerclub Dalfsen maakt er dankbaar gebruik van, vertelt voorzitter Sjoerd Hofstee.
Sjoerd: “Onze vereniging heeft zo’n 225 leden. Daarom willen we thema’s als sociale veiligheid goed geregeld hebben en het aanstellen van een vertrouwenspersoon is dan een belangrijke stap. Binnen onze vereniging hebben we iemand die daarvoor is opgeleid is en hij wilde die rol wel op zich nemen. Toen rees de vraag: is het eigenlijk wel verstandig om iemand van binnen de toerclub aan te stellen als vertrouwenspersoon? Het liefst zouden we een onafhankelijk iemand aanstellen. Via de buurtsportcoach van de gemeente werden we doorverwezen naar het Vrijwilligerspunt van Saam Welzijn. Inmiddels is Ivonne Saueressig onze onafhankelijke vertrouwenspersoon.”
Inspringen op nieuwe trends
Ivonne is de drijvende kracht achter het Vrijwilligerspunt en inmiddels vertrouwenspersoon voor zes lokale verenigingen. “Het Vrijwilligerspunt is er voor ondersteuning van vrijwilligersorganisaties. Onder meer via onze digitale vacaturebank koppelen we vrijwilligers aan verenigingen. Maar we doen meer dan dat. We zetten volop in op kennisdeling en scholing. De maatschappij verandert, wij kijken continu welke vragen er leven. Er zijn steeds nieuwe trends waar we op in moeten springen. Zodat verenigingen weten: daar kan ik altijd terecht, daar word ik geholpen.”
“Het is goed om te zien dat verenigingen bewust nadenken: wat zou er mis zou kunnen gaan en zijn we daarop voorbereid?”
Sjoerd: “Uit een enquête bleek gelukkig dat onze leden zich over het algemeen welkom voelen en op hun gemak zijn. Toch willen we dat beleid rond sociale veiligheid goed vormgeven. Daarom is er nu de vertrouwenspersoon en hebben alle bestuurders een VOG, een Verklaring Omtrent Gedrag.”
Ivonne: “Het is goed om te zien dat verenigingen bewust nadenken: wat zou er mis kunnen gaan en zijn we daarop voorbereid? Het liefst heb je natuurlijk dat er nooit iets gebeurt op het gebied van grensoverschrijdend gedrag. Maar mocht er wel iets voorvallen, dan wil je het goed geregeld hebben.
Sociale veiligheid gaat verder dan alleen het aanstellen van een vertrouwenspersoon. Je moet er ook beleid op maken.”
Druk op vrijwilligers neemt toe
Sjoerd: “Dat het Vrijwilligerspunt daarbij ondersteunt, dat helpt echt. Wij hebben als vereniging al moeite genoeg om vrijwilligers te vinden. Het is een uitdaging om dit soort dingen te regelen en de druk op bepaalde rollen wordt ook steeds groter. Het is heel fijn dat we dan bij Saam Welzijn kunnen aankloppen.”
Ivonne: “Bestuursleden moeten steeds meer professionaliseren. Er zijn veel regeltjes en wetten, dat is bijna niet meer te bevatten. Via de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) wisselen we onderling informatie uit, zowel op provinciaal als landelijk niveau. Overal in het land leven dezelfde vragen. Wij kunnen centraal informatie ophalen en die weer lokaal delen.”
Sjoerd: “Dat is handig, want dat netwerk hebben wij niet. Toen ik met het bestuur het beleid had geschreven omtrent de vertrouwenspersoon, heb ik daar met Ivonne naar gekeken. Zij kan dan zeggen: voor een andere vereniging werkte dit heel goed, denk ook eens die kant op.”
“We kunnen niet voorkomen dat er dingen misgaan, maar wel dat het verder uit de hand loopt omdat mensen nergens naartoe kunnen”
Tijdgeest
Ivonne: “We hebben de tijdgeest ook mee. Grensoverschrijdend gedrag was er altijd al, maar tegenwoordig komt het naar buiten. Dat is positief, maar dan moet je dus wel zorgen dat je het geregeld hebt. Ik kan voorlichting geven aan leden en het bestuur. We kunnen niet voorkomen dat er dingen misgaan, maar wel dat het verder uit de hand loopt omdat mensen nergens naartoe kunnen. Dat is heel erg prettig.” Sjoerd: “We hebben een beleidsplan opgesteld met kaders, waar de leden zich binnen bewegen. De rollen zijn zo duidelijk, iedereen weet wat hij of zij moet doen. We hebben, naast de fietscommissie, commissies voor kleding, evenementen, sponsoring en de kantine.”
Ivonne: “De Toerclub heeft het als vereniging goed voor elkaar. Echt een voorbeeld van bestuurlijke vernieuwing. Veel verenigingsbesturen raken overbelast omdat de bestuursleden alles zelf doen. Het bestuur moet besturen, voor de uitvoerende taken kun je commissies opzetten. Dan hou je het als bestuur veel langer vol.”